Oppimistehtävä 1 a - Sosiaalisen median mahdollisuudet

Sosiaalisen median sovellukset ja palvelut

 

Tehtävän tavoitteena on kirjoittaa blogiini minulle tutuimmasta sosiaalisen median kanavasta sekä tutustua minulle uuteen ja vieraaseen sosiaalisen median kanavaan sekä pohtia sen hyödyntämismahdollisuuksia työelämässä.

Itselleni ehdottomasti tutuin sosiaalisen median kanava on Facebook. Liityin Facebookiin vuonna 2008, mieheni avustuksella. Hänellä oli ollut Facebook jo hieman pidempään. Facebookiin jäi aluksi helposti ”koukkuun”. Tuntui uudelta ja ihmeelliseltä tavalta pitää yhteyttä ihmisiin tällaisen kanavan kautta. Kavereiksi tuli lisättyä mahdollisimman paljon tuttuja vuosien varrelta, joihin en muuten ollut missään yhteyksissä edes. Alkuun päivitykseni ja kuvani liittyivät pitkälti koiraamme ja esikoisen synnyttyä hyödynsin ”naamakirjaa” ikään kuin vauvakirjana. Facebookiin tuli päivitettyä arkea kuvien kera. Nykyään olen tarkempi siitä, etten lisää lasteni kuvia sosiaaliseen mediaan. Vuosien varrella tapani käyttää Facebookia ovat muuttuneet. Kuulun Facebookissa moneen eri ryhmään ja haenkin niistä tietoa, neuvoja sekä inspiraatiota esimerkiksi ompeluhommiin.  

Omien lasteni käyttäessä yhä enemmän sosiaalista mediaa koen, että minun täytyy äitinä pysyä kartalla siitä, mitä lapseni somessa tekevät. Vanhempana minun tehtäväni on myös opettaa lapsilleni medianlukutaitoa ja turvallista somen käyttöä. Tyttärieni kanssa olemme käyneet kädenvääntöä saavatko he Tiktokin. Tulimme siihen tulokseen, että saivat asentaa itselleen Tiktokin ja luoda sinne tilit. TikTok tuntuu olevan tällä hetkellä nuorten eniten suosima sosiaalisen median kanava. TikTok tanssit ovat mitä ilmeisimmin se juttu, mutta mitä muuta on Tiktok?  Otetaanpa selvää. Mtv3 uutisoi tammikuussa 2019, kuinka Kiinalainen videopalvelu Tiktok on noussut nopeasti ladatuimpien sovellusten joukkoon maailmalla alle 16-vuotiaiden keskuudessa. Uutisessa kerrotaan, että Tiktok on lyhytvideopalvelu, johon ladatuilla videoilla käyttäjät esim. tanssivat ja suorittavat erilaisia haasteita. Myös eläinten kuvaaminen on suosittua. Sovelluksen musiikkikirjastosta voi valita videolleen sopivan taustamusiikin. Palvelua käyttävät ovat pääosin teinejä ja nuoria aikuisia. (Mtv3-uutiset 19.1.2019)

Olen sitä mieltä, että nuoret tavoittaa parhaiten sieltä, missä nuoret ovat eli luultavimmin somesta. Jään silti hieman pohtimaan sitä, olisiko Tiktok ympäristönä otollinen sosiaalialan julkaisukanavana. Kenties nuorisotyön puolella tavoittaisi paremmin kohderyhmää.

Yritykset käyttävät sosiaalista mediaa yhä enemmän markkinoinnissa. Tämä on mielestäni oikein hyvä ja toimiva keino tuoda palveluja näkyville. Oma sosiaalialalla vaikuttava työnantajani hyödyntää myös monipuolisesti sosiaalista mediaa. Sosiaalisen median päivitys onkin yksi työnsarka, joka on tullut muun työn ohelle. Itse ajattelen, ettei olisi aivan itsestäänselvyys alkaa hallinnoida työnantajan sosiaalisen median sisältöjä. Olen edelleen myös omilla sosiaalisen median kanavilla viimeiseen asti hioja, eli en tee päivitystä ihan hetkessä, vaan jään pohtimaan julkaisuni sisältöä ehkä liiaksikin. Siinä on siis vielä paljon opittavaa!! Tietosuoja ja tekijänoikeusasiat ovat mielestäni erityisen tärkeitä julkaistessa sosiaalisessa mediassa. 

Lähteet:

Mtv3 uutiset 19.1.2019 Saatavissa: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mika-ihmeen-tiktok-tama-yhdesta-maailman-ladatuimmasta-sovelluksesta-pitaisi-tietaa/7241520#gs.7t6g6q