Tehtävä 2b Digitaalinen identiteetti

Tehtävänämme oli hakea tietoa ja kuvia itsestämme hakukoneiden avulla. Googlettelin sekä kuvia että tietoja itsestäni nimeni perusteella. Yllätyin täysin, ettei yhtäkään kuvaani löytynyt Google-hausta, eikä myöskään mitään nimelläni olevaa muista hauista. Ainoastaan Facebook-tilini löytyi hakiessani tietoja itsestäni. Olen erittäin tyytyväinen, että näin on. Huomasin samalla, että minulla on useita nimikaimoja ympäri suomea ja heistä löytyi paljon kuvia sekä tietoja netistä. Tyttönimellä hakiessani löysin muutamia sukulaisia. 

Olen luonut itselleni Facebook ja Instagram-tilit, joiden yksityisyysasetuksista olen valinnut tiukimmat yksityisyysasetukset. Hienoa nähdä, etteivät ne ole vuotaneet kuviani nettiin. Tämä ei kuitenkaan lopulta ole koko totuus, sillä edellä mainitsemani sosiaalisen median kanavat keräävät tarkasti kaikki tiedot, joita heille päivitysten ja kuvien muodossa jaan. Olenkin todella tarkka, etten jaa perheestäni kuvia sosiaaliseen mediaan. Myös reissuhehkutukset voivat koitua omaan nilkkaan, mikäli tieto joutuu vääriin käsiin. 

Ajattelen, että joissain ammateissa on hyötyä siitä, että näkyvyyttä on myös internetissä. Näkyvyys internetissä olisi kenties tärkeämpää, mikäli olisi jossain sellaisessa ammatissa, jossa näkyvyyden avulla olisi mahdollisuus saada uusia työtarjouksia. Tästä huolimatta on tärkeää pystyä itse hallinnoimaan sitä, mitä juuri minusta välittyy kaikkien näkyville. 

Digitaalista identiteettiä rakentaessa on tärkeää tiedostaa, että yhä nuoremmat käyttävät sujuvasti somekanavia. Esimerkiksi Yuotube-kanavilla on hyvinkin pieten lasten omia kanavia. Näiden kohdalla mieltin usein, että ovatko vanhemmat tietoisia kanavan julkaisuista ja toisaalta ovatko he jopa promoottoreina kanavilla?  Tiedostavatko he, että lapsen digitaalinen identiteetti on pysyvä ja tulee olemaan löydettäessä myös aikuisiässä. Kuinka voi varmistua siitä, että lapset ovat varmasti itse halukkaita julkaisemaan? Ovatko lapset lopulta niin lojaaleja vanhemmilleen, että haluavat julkaista sen vuoksi, että aikuinen on asiasta innostunut.